Buddha Yatra (arhiva)

Buddha Yatra

În sanscrită, yatra înseamnă călătorie la locurile sacre. Buddha Yatra este o călătorie de 14 zile pe urmele lui Buddha, de la locul nașterii (Lumbini, Nepal) până la locul trecerii în Nirvana (Kushinagar, India).

Pașii tăi pe urmele lui Buddha în India și Nepal vor fi călăuziți de eminentul profesor nepalez Basanta Bidari, fostul arheolog-șef din Lumbini.

Buddha Yatra | Travelling Buddhist Monk - Square

8 LOCURI SACRE

Te vei reculege în Grădina Sacră din Lumbini, unde s-a născut Siddhartha Gautama acum 2.500 de ani, vei trece prin Poarta Marii Renunțări a palatului din Kapilavastu, unde prințul a locuit până la Marea-i Renunțare, la 29 de ani, vei vizita Nigrodharama, locul unde Buddha și-a reîntâlnit familia după iluminare, la 7 ani de la Marea Renunțare, vei intra în peștera unde călugărul Gautama a meditat 6 luni înainte de iluminare, vei vedea locul unde a primit orez cu lapte și miere de la Sujata, vei medita la Bodh Gaya sub Arborele Trezirii, vei poposi în Parcul Căprioarelor din Sarnath, unde Buddha a rostit primul discurs, enunțând Cele Patru Adevăruri Nobile și vei ajunge la Kushinagar, unde Buddha, la 80 de ani, a trecut în Nirvana.

 

Buddha Yatra | Saddhus Waiting for Alms in the Sacred Garden of Lumbini, Nepal

 

GRĂDINA SACRĂ DIN LUMBINI

Este locul din Terai, regiunea din sudul Nepalului, unde regina Maya Devi a dat naștere prințului Siddhartha Gautama din clanul Sakya, viitorul Buddha.

Locul nașterii a fost stabilit cu exactitate abia în anul 1996, după o serie de excavații efectuate în Grădina Sacră din Lumbini de un tânăr arheolog nepalez pe nume Basanta Bidari.

La Lumbini te vei înfiora privind piatra care marchează locul nașterii lui Buddha, vei vizita străvechiul templu închinat reginei Maya Devi, vei admira sculptura nativității, vei vedea Lacul Sacru, unde regina Maya Devi s-a scăldat înainte să nască, și Coloana lui Ashoka.

La începutul anilor '70, celebrul arhitect japonez Kenzo Tange a conceput un Master Plan pentru Lumbini, pe principiile învățăturii lui Buddha. Astfel, suprafața de 8 kmp este împărțită în trei zone: Grădina Sacră, Zona Monastică Theravada și Mahayana și noul sat Lumbini, unde sunt găzduiți pelerinii.

 

Buddha Yatra | Prof. Basanta Bidari & Pilgrims at Kapilavastu, Nepal

 

KAPILAVASTU

La numai 28 km de Lumbini se află ruinele palatului din Kapilavastu, capitala regatului Sakya. Aici se află palatul unde a locuit Siddhartha până la 29 de ani, când a renunțat la viața princiară și a pornit pe calea eliberării.

 

Buddha Yatra | Nigrodharama, Lumbini - Nepal

 

NIGRODHARAMA

La câțiva kilometri de Kapilavastu se află Nigrodharama, locul unde Buddha și-a reîntâlnit familia după iluminare, în al 7-lea an de la Marea Renunțare.

Buddha Yatra | Mahakala Cave, Where the Buddha Meditated 6 Months Before Enlightenment - India

 

MAHAKALA ȘI SUJATA KUTI

În apropiere de Bodh Gaya se află peștera Mahakala, unde călugărul Gautama a meditat 6 luni înainte de iluminare și locul unde Sujata i-a oferit viitorului Buddha orez cu lapte și miere.

Buddha Yatra | Before the Bodh Tree in Bodh Gaya, India - 2

 

BODH GAYA

Este localitatea situată în Bihar, India, unde fostul prinț Siddhartha sau călugărul Gautama, cum i se spunea, a cunoscut eliberarea.

Aici vei vedea locul denumit <em>vajrasana</em> sau tronul de diamant, locul sacru unde călugărul Gautama a atins iluminarea. La rândul tău, vei putea medita sub Arborele Bodhi sau Arborele Trezirii, aflat la a patra generație, și vei vizita templul Mahabodhi (al Marii Treziri).

 

Buddha Yatra | Buddhists Monks in Sarnath, India

 

ISIPATANA

Isipatana se traduce prin locul unde se adună înțelepții. Acest loc se află la Sarnath, o localitate situată în Uttar Pradesh, India, la câțiva kilometri de Varanasi. Aici, în Parcul Căprioarelor (Mrigadava), Buddha a rostit în prezența a cinci asceți, foștii săi tovarăși întru căutarea adevărului, primul său discurs după iluminare, enunțând Cele Patru Adevăruri Nobile și proclamând calea de mijloc drept calea care duce la eliberare.

 

Buddha Yatra | Buddhist Monks Meditating on the Vulture's Peak - Rajgir, India

 

VENU VANA ȘI GRIDHA KUTA

Rajgir este o localitate indiană din districtul Nalanda, Bihar. În antichitate, localitatea purta denumirea de Rājagṛha (în sanscrită) sau Rājagaha (în Pali), fiind prima capitală a regatului Magadha.

Aici, la Rajgir, regele Bimbisara a construit pentru Buddha și Sangha o mânăstire într-o pădure de bambus, destinată retragerii pe perioada anotimpului ploios. Venu Vana (venu = bambus, vana = pădure) a fost unul dintre locurile preferate ale lui Buddha.

Tot la Rajgir vei putea urca pe Vârful Vulturilor (Gridhakuta), acolo unde se spune că Buddha a învârtit pentru a doua oară roata Dharmei, la 16 ani după iluminare, în fața câtorva discipoli aleși. Învățăturile sunt cuprinse în sutrele Prajnaparamita, dintre acestea distingându-se Sutra Inimii și Sutra Diamantului.

 

Buddha Yatra | Ruins of Nalanda University, India

 

NALANDA

În apropiere de Rajgir se află ruinele renumitei universități antice buddhiste Nalanda. Universitatea era faimoasă în timpul său, atrăgând studenți din Tibet, China, Coreea și alte țări din centrul Asiei.

Ca să înțelegi ce a însemnat Nalanda pentru acele vremuri, imaginează-ți o universitate mai mare și mai prestigioasă decât Oxford și Harvard luate la un loc.

Marele maestru tantric Padmasambhava, fondatorul buddhismului tibetan în secolul al VIII-lea, supranumit Guru Rinpoche, a studiat la Nalanda.

Universitatea Nalanda a fost distrusă de musulmani, în timpul invaziei din anul 1.200.

 

Buddha Yatra | Japanese Buddhist Monk Prostrating in Front of the Big Buddha Statue at Bodh Gaya, India

 

VAISHALI

Pe vremea lui Buddha, Vaiśālī era un oraș înfloritor, la marginea Mahavanei - jungla cea mare care se întindea până la poalele Himalayei.

După ce a renunțat la viața princiară, părăsind palatul din Kapilavastu, Siddhartha s-a dus la Vaishali să studieze meditația cu marii maeștrii ai vremii, Alara Kalama și Udraka Ramaputra.

Vaishali a fost unul dintre locurile foarte frecventate de Buddha. Aici a revenit în al 5-lea an după iluminare ca să petreacă sezonul ploios, aici a acceptat-o în ordinul monastic pe mătușa sa, Maha Prajapati Gautami, dar și pe Amrapali, faimoasa curtezană a vremii, și tot aici și-a anunțat trecerea în Nirvana. Înainte să pornească spre Kusinara (Kushinagar în prezent), destinația sa finală, Buddha s-a despărțit de bolul său pentru pomană, dăruindu-l locuitorilor din Vasihali.

 

Buddha Yatra | Monk Meditating Where the Buddha Was Cremated - Kushinagar, India

 

KUSHINAGAR

Este localitatea indiană din districtul Uttar Pradesh unde Buddha a trecut în Nirvana. Acest eveniment este descris în Mahāparinibbāṇa Sutta din Canonul Pali. În urmă cu 2.500 de ani, la Kusinara, Buddha a rostit ultimele cuvinte:

"Handa dāni, bhikkave, āmantayāmi vo:vayadhammā saṅkhārā appamādena sampādethā."

Și acum, călugări, vă spun: toate cele alcătuite, condiționate, sunt trecătoare. Rămâneți conștienți și veți reuși...

 

Buddha Yatra | Big Buddha Statue in Bodha Gaya, India