Buddha Yatra

Buddha Yatra

În sanscrită, yatra înseamnă călătorie la locurile sacre. Buddha Yatra este o călătorie de 14 zile pe urmele lui Buddha, de la locul nașterii (Lumbini, Nepal) până la locul trecerii în Nirvana (Kushinagar, India).

8 LOCURI SACRE

Te vei reculege în Grădina Sacră din Lumbini, unde s-a născut Siddhartha Gautama acum 2.500 de ani, vei trece prin Poarta Marii Renunțări a palatului din Kapilavastu, unde prințul a locuit până la Marea-i Renunțare, la 29 de ani, vei vizita Nigrodharama, locul unde Buddha și-a reîntâlnit familia după iluminare, la 7 ani de la Marea Renunțare, vei intra în peștera unde călugărul Gautama a meditat 6 luni înainte de iluminare, vei vedea locul unde a primit orez cu lapte și miere de la Sujata, vei medita la Bodh Gaya sub Arborele Trezirii, vei poposi în Parcul Căprioarelor din Sarnath, unde Buddha a rostit primul discurs, enunțând Cele Patru Adevăruri Nobile și vei ajunge la Kushinagar, unde Buddha, la 80 de ani, a trecut în Nirvana.

 

Buddha Yatra | Saddhus Waiting for Alms in the Sacred Garden of Lumbini, Nepal

 

GRĂDINA SACRĂ DIN LUMBINI

Este locul din Terai, regiunea din sudul Nepalului, unde regina Maya Devi a dat naștere prințului Siddhartha Gautama din clanul Sakya, viitorul Buddha.

Locul nașterii a fost stabilit cu exactitate abia în anul 1996, după o serie de excavații efectuate în Grădina Sacră din Lumbini de un tânăr arheolog nepalez pe nume Basanta Bidari.

La Lumbini te vei înfiora privind piatra care marchează locul nașterii lui Buddha, vei vizita străvechiul templu închinat reginei Maya Devi, vei admira sculptura nativității, vei vedea Lacul Sacru, unde regina Maya Devi s-a scăldat înainte să nască, și Coloana lui Ashoka.

La începutul anilor '70, celebrul arhitect japonez Kenzo Tange a conceput un Master Plan pentru Lumbini, pe principiile învățăturii lui Buddha. Astfel, suprafața de 8 kmp este împărțită în trei zone: Grădina Sacră, Zona Monastică Theravada și Mahayana și noul sat Lumbini, unde sunt găzduiți pelerinii.

 

Buddha Yatra | Prof. Basanta Bidari & Pilgrims at Kapilavastu, Nepal

 

KAPILAVASTU

La numai 28 km de Lumbini se află ruinele palatului din Kapilavastu, capitala regatului Sakya. Aici se află palatul unde a locuit Siddhartha până la 29 de ani, când a renunțat la viața princiară și a pornit pe calea eliberării.

 

Buddha Yatra | Nigrodharama, Lumbini - Nepal

 

NIGRODHARAMA

La câțiva kilometri de Kapilavastu se află Nigrodharama, locul unde Buddha și-a reîntâlnit familia după iluminare, în al 7-lea an de la Marea Renunțare.

Buddha Yatra | Mahakala Cave, Where the Buddha Meditated 6 Months Before Enlightenment - India

 

MAHAKALA ȘI SUJATA KUTI

În apropiere de Bodh Gaya se află peștera Mahakala, unde călugărul Gautama a meditat 6 luni înainte de iluminare și locul unde Sujata i-a oferit viitorului Buddha orez cu lapte și miere.

Buddha Yatra | Before the Bodh Tree in Bodh Gaya, India - 2

BODH GAYA

Este localitatea situată în Bihar, India, unde fostul prinț Siddhartha sau călugărul Gautama, cum i se spunea, a cunoscut eliberarea.

Aici vei vedea vajrasana sau tronul de diamant, locul sacru unde călugărul Gautama a atins iluminarea. La rândul tău, vei putea medita sub Arborele Bodhi sau Arborele Trezirii, aflat la a patra generație, și vei vizita templul Mahabodhi (al Marii Treziri).

 

Buddha Yatra | Buddhists Monks in Sarnath, India

 

ISIPATANA

Isipatana se traduce prin locul unde se adună înțelepții. Acest loc se află la Sarnath, o localitate situată în Uttar Pradesh, India, la câțiva kilometri de Varanasi. Aici, în Parcul Căprioarelor (Mrigadava), Buddha a rostit în prezența a cinci asceți, foștii săi tovarăși întru căutarea adevărului, primul său discurs după iluminare, enunțând Cele Patru Adevăruri Nobile și proclamând calea de mijloc drept calea care duce la eliberare.

 

Buddha Yatra | Monk Meditating Where the Buddha Was Cremated - Kushinagar, India

 

KUSHINAGAR

Este localitatea indiană din districtul Uttar Pradesh unde Buddha a trecut în Nirvana. Acest eveniment este descris în Mahāparinibbāṇa Sutta din Canonul Pali. În urmă cu 2.500 de ani, la Kusinara, Buddha a rostit ultimele cuvinte:

"Handa dāni, bhikkave, āmantayāmi vo:vayadhammā saṅkhārā appamādena sampādethā."

Și acum, călugări, vă spun: toate cele alcătuite, condiționate, sunt trecătoare. Rămâneți conștienți și veți reuși...