Ghidul tău

Prof. Basanta Bidari

Pașii tăi pe urmele lui Buddha în India și Nepal vor fi călăuziți de eminentul profesor nepalez Basanta Bidari, fostul arheolog-șef din Lumbini, cel care la începutul anului 1996 a făcut o descoperire epocală, în urma căreia locul nașterii lui Buddha a putut fi stabilit cu precizie.

Prof. Basanta Bidari este practicant al meditației buddhiste și de aceea comentariile sale referitoare la istoria și învățăturile lui Buddha în context arheologic nu vor fi pentru tine simple expuneri teoretice, ci experiențe meditative autentice, profunde.

Buddha Yatra | Prof. Basanta Bidari
Buddha Yatra | Prof. Basanta Bidari Guiding Pilgrims

 

ARHEOLOG

Prof. Basanta Bidari a absolvit în 1982 cursurile de indologie ale Universității indiene Visva-Bharati, din Shantiniketan, universitate fondată în anul 1921 de Rabindranath Tagore.

În 1988, a obținut diploma de arheolog din partea Institutului de Arheologie din New Delhi - ASI (Archeological Survey in India).

Din 1985 și până în 2014, a deținut funcția de arheolog-șef în cadrul Trustului de Dezvoltare din Lumbini (Lumbini Develpment Trust), Nepal, fiind responsabil de siturile arheologice referitoare la viața lui Buddha și la civilizația Sakya în Rupandehi, Kapilavastu și Nawalparasi (astăzi districte în vestul Nepalului).

În tot acest răstimp, a descoperit 66 de situri noi în districtul Kapilavastu, 6 situri noi în Devadaha, 5 situri noi în Lumbini, contribuind la conservarea ruinelor Templului Maya Devi, Nigrodharama și ale palatului din Kapilavastu (astăzi Tilaurakot).

 

Buddha Yatra | Prof. Basanta Bidari and Mr. Ban Ki-Moon, UN Secretary-General - Lumbini, Nepal

 

AUTOR

Cărțile sale publicate, "Lumbini. Trecut, prezent, viitor și Master Plan" (1990), "Lumbini. Un Refugiu Sacru" (2002), "Copaci și păduri din timpul lui Buddha" (2003), "Kapilavastu. Lumea lui Siddhartha" (2004), "Semnale din Lumbini" (2009), au fost traduse în mai multe limbi.

 

Buddha Yatra | Prof. Basanta Bidari Lecturing

 

CONFERENȚIAR

De-a lungul întregii sale activități, profesorul Basanta Bidari a publicat peste 20 de articole de specialitate, susținând seminarii și conferințe în India, Pakistan, Sri Lanka, Thailanda, Malaezia, Singapore, Japonia, China, Cambodja, Italia, Franța, Ucraina și Rusia.

 

Buddha Yatra | Prof. Basanta Bidari and Goenka-ji in Lumbini, Nepal

 

GHID ȘI CONSULTANT

Frecvent, prof. Basanta Bidari călătorește în locurile din Nepal și India marcate de trecerea lui Buddha, împărtășind pelerinilor istoria lui Buddha și învățăturile sale, în contextul lor arheologic.

A fost cel căruia i-a revenit misiunea de a oferi turul de onoare personalităților importante care au vizitat Lumbini, precum venerabilii maeștrii Thich Nath Hanh și S.N. Goenka, Secretarii Generali ai Națiunilor Unite Javier Perez de Cuellar și Ban Ki-Moon.

A fost ghidul și consultantul regizorului Bernardo Bertolucci în perioada turnării filmului "Micul Buddha".

 

Buddha Yatra | Prof. Basanta Bidari Inspecting an Archeological Site in Lumbini, Nepal

 

DESCOPERIRE

La începutul anului 1996, săpând în Grădina Sacră din Lumbini, a făcut o descoperire epocală în urma căreia locul nașterii lui Buddha a putut fi stabilit cu precizie.

 

Buddha Yatra | Prof. Basanta Bidari as a Bhikkhu, a Buddhist Monk

 

PRACTICANT AL MEDITAȚIEI BUDDHISTE

Prof. Basanta Bidari este practicant al meditației buddhiste, îmbrăcând în 2012 roba de călugăr pentru o retragere intensivă de mai lungă durată.

 

Buddha Yatra | Prof. Basanta Bidari Presenting Kapilavastu

 

ÎN PREZENT

În prezent, prof. Basanta Bidari predă la Universitatea Buddhistă din Lumbini, continuând să scrie, să conferențieze și să însoțească pelerinii pe urmele lui Buddha.

 

Buddha Yatra | Prof. Basanta Bidari & Pilgrims Resting in the Sacred Garden - Lumbini, Nepal

PROF. BASANTA BIDARI VORBIND DESPRE LOCUL NAȘTERII LUI BUDDHA

Secvența filmată în anul 2013 de către Shaun, pelerin și cameraman amator, îl prezintă pe prof. Basanta Bidari, fostul arheolog-șef din Lumbini, povestind despre descoperirea făcută chiar în locul acela. Durata: 17min. Vizionare plăcută.