Prof. Basanta Bidari

Pașii tăi pe urmele lui Buddha în India și Nepal vor fi călăuziți de eminentul profesor nepalez Basanta Bidari, fostul arheolog-șef din Lumbini. La începutul anului 1996, prof. Basanta Bidari a descoperit în Lumbini piatra care marchează locul nașterii lui Buddha.

Prof. Basanta Bidari, sau Basanta-ji cum îi place să-i spunem, este practicant al meditației buddhiste și de aceea comentariile sale referitoare la istoria și învățăturile lui Buddha în context arheologic nu vor fi simple expuneri teoretice, ci experiențe meditative autentice, profunde.

ARHEOLOG

Prof. Basanta Bidari supraveghind săpăturile arheologice.

Basanta-ji a absolvit în 1982 cursurile de indologie ale Universității indiene Visva-Bharati, din Shantiniketan, universitate fondată în anul 1921 de Rabindranath Tagore.

În 1988, a obținut diploma de arheolog din partea Institutului de Arheologie din New Delhi — Archeological Survey in India(ASI).

Din 1985 și până în 2014, a deținut funcția de arheolog-șef în cadrul Trustului de Dezvoltare din Lumbini (Lumbini Development Trust), fiind responsabil de siturile arheologice legate de viața lui Buddha și de civilizația Sakya în Rupandehi, Kapilavastu și Nawalparasi (astăzi districte în vestul Nepalului).

În tot acest răstimp, a descoperit 66 de situri noi în districtul Kapilavastu, 6 situri noi în Devadaha, 5 situri noi în Lumbini, contribuind la conservarea ruinelor Templului Maya Devi, Nigrodharama și ale palatului din Kapilavastu (astăzi Tilaurakot).

AUTOR

Una dintre cărțile scrise de prof. Basanta Bidari, în mâinile autorului.

Cărțile sale publicate, Lumbini. Trecut, prezent, viitor și Master Plan (1990), Lumbini. Un Refugiu Sacru (2002), Copaci și păduri din timpul lui Buddha (2003), Kapilavastu. Lumea lui Siddhartha (2004), „Repere din Lumbini” (2009), au fost traduse în mai multe limbi.

CONFERENȚIAR

Prof. Basanta Bidari susținând o conferință.

De-a lungul întregii sale activități, Basanta-ji a publicat peste 20 de articole de specialitate, susținând seminarii și conferințe în India, Pakistan, Sri Lanka, Thailanda, Malaezia, Singapore, Japonia, China, Cambodja, Italia, Franța, Ucraina și Rusia.

GHID ȘI CONSULTANT

Basanta-ji cu Goenka-ji , promotorul meditației Vipassana, la Lumbini.

Frecvent, Basanta-ji călătorește în locurile din Nepal și India marcate de trecerea lui Buddha, împărtășind pelerinilor istoria lui Buddha și învățăturile sale, în contextul lor arheologic.

A fost cel căruia i-a revenit misiunea de a oferi turul de onoare personalităților care au vizitat Lumbini, precum venerabilii maeștrii Thich Nath Hanh și S.N. Goenka, fostul astronaut Buzz Aldrin, Secretarii Generali ai Națiunilor Unite Javier Perez de Cuellar și Ban Ki-Moon.

A fost ghidul și consultantul regizorului Bernardo Bertolucci la Lumbini, în perioada turnării filmului Micul Buddha.

DESCOPERIRE

Prof. Basanta Bidari, căutând neobosit noi dovezi ale existenței lui Buddha la Lumbini.

La începutul anului 1996, săpând în Grădina Sacră din Lumbini, a făcut o descoperire epocală în urma căreia locul nașterii lui Buddha a putut fi stabilit cu precizie.

PRACTICANT AL MEDITAȚIEI BUDDHISTE

Prof. Basanta Bidari în perioada de retragere monastică.

Basanta-ji este practicant al meditației buddhiste, îmbrăcând în 2012 roba de călugăr pentru o retragere intensivă de mai lungă durată.

ÎN PREZENT

Basanta-ji spunând povestea lui Buddha, la Kapilavastu.

În prezent, Basanta-ji predă la Universitatea Buddhistă din Lumbini, continuând să scrie, să conferențieze și să călăuzească pelerinii pe urmele lui Buddha.