Itinerariu

Călătoria va avea loc în martie 2020, datele exacte urmând să fie comunicate foarte curând.

Ziua 0:
Otopeni. Pornim spre India, prima etapă din călătoria noastră pe urmele lui Buddha.

Ziua 1:
După aterizarea la New Delhi, vom fi transferați la un hotel de lângă aeroport, pentru câteva ore de somn tihnit și o gustare. De acolo ne vom întoarce la aeroport, pentru zborul intern, spre Gaya. De la aeroportul din Gaya, vom fi preluați de un microbuz și duși la Bodh Gaya, locul iluminării. Seara, după cazarea la hotel, vom merge la templul Mahabodhi — Templul Marii Treziri. Acolo, în cel mai important loc de pelerinaj pentru lumea buddhistă, prof. Basanta Bidari ne va spune povestea prințului care a renunțat la tot și a devenit Buddha, chiar sub copacul lângă care ne vom așeza. Cină de bun venit.

Ziua 2:
După micul dejun, vom medita la Copacul Marii Treziri. Vom exlplora apoi o serie de temple buddhiste din zonă, vom medita o oră în templul japonez și vom vizita marea statuie a lui Buddha. Ne vom întoarce la Copacul Marii Treziri pe înserat, pentru ultima oară.

La Bodh Gaya, sub Copacul Marii Treziri.

Ziua 3:
După micul dejun, vom porni cu microbuzul spre orașul antic Varanasi, vechi de peste 3.000 de ani. Ne vom plimba de-a lungul ghat-urilor, pe malul Gangelui, râul sacru al hindușilor. Culorile, mirosurile, mulțimea de saddhu și de cerșetori, vacile care umblă libere și barcagii care vor trage de noi, rugurile funerare și tarabele cu de toate ne vor ameți, dar vom înțelege, după tot acest spectacol al vieții și al morții, că totul, oricât ar fi de plăcut sau de neplăcut, este trecător.

Ziua 4:
După micul dejun, ne vom deplasa cu microbuzul la Sarnath, locul unde Buddha a învârtit roata Dharmei, în prezența celor cinci tovarăși alături de care a meditat în peșterile de lângă Bodh Gaya. Pentru buddhiști, acesta este un moment de referință și vorbele pe care Buddha le-a rostit sunt cunoscute drept “Sutra învârtirii roții Dharmei” (Dhammachakka pavatana sutra), sutra care prezintă fundamentul învățăturii sale: cele patru adevăruri nobile: adevărul suferinței, adevărul cauzei suferinței, adevărul încetării suferinței, adevărul căii care conduce la încetarea suferinței. Vom medita chiar pe locul unde Buddha a ținut primul său discurs. Din Sarnath ne vom întoarce la Varanasi, pentru o ultimă rundă de explore și poate un pic de shopping. Seara, vom putea urmări de pe malul Gangelui sărbătoarea hindusă aarti, o celebrare zilnică a Mamei Ganga.

Pe Gange, la Varanasi.

Ziua 5:
După micul dejun, program de voie. Apoi vom porni cu microbuzul spre Kushinagar, unde Buddha a trecut în Nirvana. Vom ajunge la hotel spre înserat.

Ziua 6:
Vizităm locul unde Buddha a trecut în Nirvana și locul unde trupul său a fost incinerat. Vom putea vizita, de asemenea, un muzeu și câteva mănăstiri din zonă.

Ziua 7:
După micul dejun, vom porni cu microbuzul spre Nepal. Înainte de a trece granița, vom poposi la un templu buddhist thailandez, unde vom lua o gustare. După ce trecem granița, ne vom îndrepta spre Lumbini, locul unde s-a născut prințul Siddhartha, cel care avea să devină Buddha. Ne vom caza la hotel și apoi vom vizita Pagoda Păcii, urmând să participăm la meditația de seară, din Templul Coreean.

În Grădina Sacră din Lumbini.

Ziua 8:
După micul dejun, vom pătrunde în Grădina Sacră, locul unde s-a născut prințul Siddhartha. Vom vizita apoi câteva mănăstiri din zonă, iar după prânz vom merge până la Kapilavastu, unde a trăit Siddhartha până la vârsta de 29 de ani. Vom vizita și Kudan, locul unde Buddha și-a reîntâlnit familia, după cinci ani de la iluminare. Meditație de seară la Templul Coreean. Cină de bun-rămas cu prof. Basanta Bidari.

Ziua 9:
După micul dejun, vom porni spre Kathmandu, capitala Nepalului. După ce ne vom caza la hotel, vom explora fascinantele străduțe comerciale din Thamel, cartierul turistic.

Ziua 10:
După micul dejun, vom vizita Templul Maimuțelor, unde buddhismul se întrepătrunde cu hinduismul, și stupa de la Boudhanath, cel mai mare monument buddhist din Nepal. De aici, putem arunca o privire spre unul dintre dealurile care înconjoară orașul Kathmandu, pe vârful căruia a fost ridicată mănăstirea Kopan, unde ne vom retrage pentru șase zile de meditație în retragere. Înapoi în Thamel, program de voie.

La Templul Maimuțelor, în Kathmandu.

Ziua 11: Cine nu poate veni la mănăstire, va pleca astăzi spre casă (și va economisi 200 USD)… Restul ne vom muta la Kopan, mediul ideal pentru a deprinde și practica meditația buddhistă, sub îndrumarea călugărilor rezidenți. Călătoria pe urmele lui Buddha continuă, de data asta în interior…

Zilele 12-16:
Meditație la mănăstirea Kopan.

La mănăstirea Kopan din Kathmandu.
Practicând meditația.

Ziua 17:
Sfârșitul călătoriei noastră în India și Nepal, pe urmele lui Buddha. Transfer la aeroport și zbor înapoi spre casă.

COST:
1.550 USD / persoană

SUPLIMENT SINGLE:
350 USD

Cazarea se face în camere duble (dacă suntem în număr par) sau triple (dacă suntem în număr impar). Opțiunea ta de a sta în regim single obligă la costuri suplimentare.

GRUP MINIM:
6 călători

Pentru un grup mai mic, costul se recalculează sau călătoria se anulează.

Costul include

 • Cazarea în regim bed & breakfast, în camere duble sau triple, la hoteluri decente, în locațiile menționate în itinerariu;
 • Gustarea din Delhi;
 • Zborul intern, Delhi-Gaya;
 • Cina de bun venit din Bodh Gaya și cina de bun-rămas din Lumbini;
 • Toate transferurile aeroport-hotel-aeroport;
 • Deplasarea în Nepal și India cu vehicul confortabil, prevăzut cu AC, stabilit în funcție de mărimea grupului;
 • Ghidul (prof. Basanta Bidari) și însoțitorul (Sega);
 • Taxele de intrare la obiectivele prevăzute în program;
 • Șase zile de meditație, cu cazare și trei mese pe zi, la mănăstirea Kopan din Kathmandu (200 USD).

Costul nu include

 • Taxele de viză pentru Nepal și India. Viza nepaleză se obține după aterizare, la aeroport (30 USD), iar viza indiană (electronică) trebuie obținută înaintea călătoriei (aproximativ 200 RON) — se aplică online, aici;
 • Zborul internațional (aprox. 750 USD);
 • Mesele care nu au fost menționate. Alocă în acest scop 200-300 USD;
 • Cheltuielile personale (cumpărături, acces la Internet, serviciu de spălare a rufelor, mini-bar etc.);
 • Tips 🙂