Buddha Yatra 2024

Ajunsă la ediția a 5-a, Buddha Yatra, călătoria în India și Nepal pe urmele lui Buddha, va avea loc în perioada 25 februarie – 16 martie 2024, ultimele 5 zile (opționale) fiind petrecute în retragere, la o mănăstire buddhistă din Kathmandu, unde vom primi învățături și vom practica meditația în tradiția buddhistă, sub îndrumarea călugărilor rezidenți.

Călăuzele noastre pe urmele lui Buddha vor fi prof. arheolog Basanta Bidari și Sega, autorul romanelor Namaste.

Ziua 0 — Duminică, 25 februarie 2024:
Otopeni. Pornim spre India, prima etapă din călătoria noastră pe urmele lui Buddha.

Ziua 1 — Luni, 26 februarie 2024:
După ce aterizăm la New Delhi, suntem transferați la hotel pentru un pic de odihnă și o gustare [inclusă], apoi transfer din nou la aeroport pentru zborul spre Gaya. De la aeroport, vom fi preluați de un microbuz și duși la Bodh Gaya, locul iluminării. Seara, după cazarea la hotel, mergem la templul Mahabodhi — Templul Marii Treziri. Acolo, în cel mai important loc de pelerinaj pentru lumea buddhistă, prof. Basanta Bidari ne va spune povestea prințului care a renunțat la tot și a devenit Buddha, chiar sub copacul sub care ne vom așeza. Cină de bun venit [inclusă].

Ziua 2 — Marți, 27 februarie 2024:
După micul dejun [inclus], vizităm peștera unde Siddhartha a meditat înainte de iluminare. Apoi program de voie în Bodh Gaya.

La Bodh Gaya, sub Arborele Marii Treziri.

Ziua 3 — Miercuri, 28 februarie 2024:
Meditație în zori, la Copacul Marii Treziri, apoi micul dejun [inclus]. Exlplorăm o serie de temple buddhiste din zonă, medităm o oră în templul japonez și vizităm marea statuie a lui Buddha. Seara, ne întoarcem la Copacul Marii Treziri pentru ultima oară…

Ziua 4 — Joi, 29 februarie 2024:
După micul dejun [inclus], pornim cu microbuzul spre orașul antic Varanasi, vechi de peste 3.000 de ani. Plimbare de-a lungul ghat-urilor, pe malul fluviului sacru, Gange. Culorile, mirosurile, mulțimea de saddhu și de cerșetori, vacile care umblă libere și barcagii care vor trage de noi, rugurile funerare și tarabele cu de toate ne vor ameți, dar vom înțelege, după tot acest spectacol al vieții și al morții, că totul, oricât ar fi de plăcut sau de neplăcut, este trecător.

Pe Gange, la Varanasi.

Ziua 5 — Vineri, 1 martie 2024:
După micul dejun [inclus], pornim spre Sarnath, locul unde Buddha a vorbit prima oară după iluminare, în prezența celor cinci tovarăși alături de care a meditat în peșterile din apropiere de Bodh Gaya. Pentru buddhiști, acesta este un moment de referință și vorbele pe care Buddha le-a rostit sunt cunoscute drept “Sutra învârtirii roții Dharmei” (Dhammachakka pavatana sutta), sutra care prezintă fundamentul învățăturii sale, Cele Patru Adevăruri Nobile: adevărul suferinței, adevărul cauzei suferinței, adevărul încetării suferinței, adevărul căii care duce la încetarea suferinței. Meditație chiar pe locul unde Buddha a ținut primul său discurs. Din Sarnath ne întoarcem la Varanasi. Seara, ne vom urca într-o barcă și vom participa la sărbătoarea hindusă aarti, o celebrare zilnică a fluviului, a Mamei Ganga.

Ziua 6 — Sâmbătă, 2 martie 2024:
După micul dejun [inclus], zi de voie la Varanasi… Sunt atâtea de văzut, pe străduțele înguste de-a lungul ghat-urilor, atâtea de cumpărat și, mai ales, atâtea de simțit, încât ziua se va dovedi prea scurtă.

Ziua 7 — Duminică, 3 martie 2024:
După micul dejun [inclus], program de voie până după prânz, când pornim cu microbuzul spre Kushinagar, unde Buddha a trecut în Nirvana.

Ziua 8 — Luni, 4 martie 2024:
După micul dejun [inclus], vizităm locul unde Buddha a trecut în Nirvana și locul unde trupul său a fost incinerat. Vizităm, de asemenea, un muzeu și cele câteva mănăstiri din zonă.

Ziua 9 — Marți, 5 martie 2024:
După micul dejun [inclus], pornim spre Nepal. Trecem granița și ne îndreptăm spre Lumbini, locul unde s-a născut prințul Siddhartha, cel care avea să devină Buddha. Ne cazăm la hotel și apoi vizităm Pagoda Păcii, urmând să participăm la meditația de seară, la Templul Coreean.

În Grădina Sacră din Lumbini, locul nașterii prințului Siddhartha, cel care avea să devină Buddha.

Ziua 10 — Miercuri, 6 martie 2024:
După micul dejun [inclus], pătrundem în Grădina Sacră, locul unde s-a născut prințul Siddhartha, cel care avea să devină Buddha. Vizităm câteva mănăstiri din zonă și după prânz mergem până la Kapilavastu, unde a trăit Siddhartha până la vârsta de 29 de ani. Vizităm și Kudan, locul unde Buddha și-a reîntâlnit familia, după cinci ani de la trezire. Meditație de seară la Templul Coreean. Cină de bun-rămas [inclusă] cu prof. Basanta Bidari.

Ziua 11 — Joi, 7 martie 2024:
Zi liberă de explorare, la Lumbini. Mănăstirile buddhiste din zonă, din toate tradițiile, merită explorate pe îndelete, în ritm propriu. Sau merită petrecut toată ziua în Grădina Sacră, pur și simplu…

Punând roata Dharmei în mișcare, cu prof. Basanta Bidari.

Ziua 12 — Vineri, 8 martie 2024:
După micul dejun [inclus], pornim spre Kathmandu, capitala Nepalului. După ce ne cazăm la hotel, explorăm fascinantele străduțe veselului, coloratului, efervescentului Thamel, cartierul turistic.

Ziua 13 — Sâmbătă, 9 martie 2024:
După micul dejun, vizităm Templul Maimuțelor, unde buddhismul se întrepătrunde cu hinduismul, și apoi stupa de la Boudhanath, cel mai mare monument buddhist din Nepal. De aici, putem arunca o privire spre unul dintre dealurile care înconjoară orașul Kathmandu, pe vârful căruia a fost ridicată mănăstirea Kopan, unde ne vom retrage pentru 5 zile de învățături și meditație. După care ne reîntoarcem în Thamel, program de voie.

La Templul Maimuțelor, în Kathmandu.

Ziua 14 — Duminică, 10 martie 2024:
Cine a ales să nu vină la mănăstire, se întoarce astăzi acasă… Restul, program de voie în așteptarea următoarei zile, când ne retragem la mănăstirea Kopan, mediul ideal pentru a deprinde și practica meditația buddhistă, sub îndrumarea călugărilor rezidenți.

Ziua 15 — Luni, 11 martie 2024:
Călătoria pe urmele lui Buddha continuă, în inima fiecăruia dintre noi… Programul de învățături și meditație la care vom participa în retragerea de la mănăstirea Kopan este DEVELOPING A COMPASSIONATE HEART (Dezvoltând o inimă plină de compasiune), cu o durată de 5 zile.

În cardul acestei retrageri, vom analiza stările mentale dăunătoare, precum egoismul și furia, care ne împiedică să devenim mai atenți, mai grijulii, mai plini de compasiune. Vom discuta, vom medita (trei sesiuni pe zi) și vom aplica diverse metode pentru a învăța cum să ne deschidem inimile și cum să aducem compasiunea în viața noastră de zi cu zi.

Detalii complete, în limba engleză, aici:
https://kopanmonastery.com/courses-retreats/courses/discover-buddhism/compassion-in-everyday-life

La mănăstirea Kopan din Kathmandu.
Practicând meditația în retragere, la mănăstire.

Zilele 16-19 — 12-15 martie 2024:
Program de învățături buddhiste și meditație în retragere, la mănăstirea Kopan.

Ziua 20 — Sâmbătă, 16 martie 2024:
Șederea la mănăstire se încheie, marcând și sfârșitul călătoriei noastre în India și Nepal, pe urmele lui Buddha. Transfer la aeroport direct de la mănăstire și zbor înapoi spre casă, cu atâtea comori strânse în inimile noastre, dornice să se revesre, dornice să împărtășească…

COST:
1.630 EUR — pentru 20 de zile de călătorie în India și Nepal, pe urmele lui Buddha, cu 5 zile la mănăstire, incluse;
1.555 EUR — pentru 14 zile de călătorie în India și Nepal, pe urmele lui Buddha, fără retragere la mănăstire.

SUPLIMENT SINGLE:
375 EUR

Cazarea se face în camere duble (dacă suntem în număr par) sau triple (dacă suntem în număr impar). Opțiunea single implică aceste costuri suplimentare.

LOCURI (ÎNCĂ) DISPONIBILE:
0 / 20

Costul include:

 • Cazarea în regim bed & breakfast, în camere duble sau triple, la hoteluri decente, curate, în locațiile menționate în itinerariu;
 • Gustarea din Delhi;
 • Zborul intern, Delhi-Gaya;
 • Cina de bun venit din Bodh Gaya și cina de bun-rămas din Lumbini;
 • Toate transferurile aeroport-hotel-aeroport;
 • Deplasarea în India și în Nepal cu vehicule confortabile, prevăzute cu AC;
 • 1 litru de apă plată îmbuteliată / pers. / zi;
 • Ghidul (prof. Basanta Bidari) și însoțitorul (Sega);
 • Taxele de intrare la obiectivele prevăzute în program;
 • Plimbare cu barca pe Gange;
 • Retragerea (opțională) la mănăstirea Kopan, cu cazare la dormitor comun (se poate face upgrade, desigur) și trei mese pe zi.

Costul nu include:

 • Taxele de viză pentru Nepal și India. Viza nepaleză se obține on arrival, când trecem granița la Sonauli (costă 30 USD pentru 15 zile), iar viza indiană (electronică) se obține cu o lună (sau cu minimum 4 zile) înainte de călătorie — costă 25 USD (pentru o lună) și se aplică online, aici;
 • Zborul internațional (aprox. 850 EUR);
 • Asigurare de călătorie (opțională);
 • Mesele care nu au fost menționate — alocă în acest scop 200-300 USD;
 • Cheltuielile personale (cumpărături, acces la Internet, serviciu de spălare a rufelor, mini-bar etc.);
 • Tips 🙂